U ROŽAJAMA ODRŽAN REGIONALNI TRENING „SVE NA JEDNOM MJESTU“

by | May 18, 2022 | aktivnosti, novosti, Sve na jednom mjestu

Forum mladi i neformalna edukacija (Forum MNE) sa partnerima Građanska inicijativa mladih Rožaje organizovao je regionalni trening koji je okupio oko 50 mladih iz Srbije (Novi Pazar, Sjenica, Tutin) i Crne Gore (Rožaje, Bijelo Polje, Berane).

Put ka ostvarivanju većih šansi za zapolenje, mladi iz ove prekogranične regije započeli su krajem januara kao polaznici programa obuke „Sve na jednom mjestu“. U pitanju je inovativni servis koji funkcioniše po sistemu „sve na jednom  mjestu“ sa ciljem povećanja zapošljivosti, posebno ranjivih grupa mladih iz tkz. NEET populacije,  odnosno mladih koji su nezaposleni i ne nalaze se u procesu obrazovanja. On buhvata kurs mekih vještina, kurs preduzetništva i kurs digitalnog marketinga.

Regionalni trening se organizovao kao treći modul kursa mekih vještina, a posvećen je transformaciji konflikata,tj. načinima reagovanja u  konfliktnim situacijima, tehnikama i pristupima konfliktnim situacijama na ličnom nivou i u radu sa klijentima i kolegama.

Četvorodnevni trening je organizovan u periodu od 13 – 16.maja. 2022.godine u Rožajama.

Prvog dana učesnike su pozdravili: direktorica Foruma MNE, Elvira Hadžibegović, menadžer Opštne Rožaje, Mirsad Džudžević, kao i partneri na projektu, direktor Kancelarije za mlade Novi Pazar, Džemaludin Paučinac, i projektni asistent iz Građanske inicijative mladih Rožaje, Elma Luboder, kao i projektni koordinator iz Foruma MNE, Snežana Milačić.  Nakon toga, učesnici treninga započeli su višednevni rad na jačanju mekih vještina. Ujedno, ovo je bila i sjajna prilika da se mladi iz ove prekogranične regije povežu, razmijene iskustva, ali i ideje za buduću saradnju.

Po završetku prve faze programa obuke, učesnici će kroz 3 mjeseca direktne mentorske podrške raditi na konkretnoj izradi  IT biznis ideja, nakon čega će moći da je predstave na regionalnom događaju „Elevator pitch“.   Najbolje prezentacije, njih 6 tmova, će dobiti i dodatnu podršku u vidu biznis savjetovanja, podršku pri nalaženju finansijskih sredstava i ostalih važnih elemenata za početak sopstvenog biznisa.

Projekat „SVE NA JEDNOM MJESTU – Za socijalnu inkluziju i zapošljivost mladih“ dvogodišnji je program koji Forum MNE sprovodi u partnerstvu sa Centar za omladinski rad (Srbija), Kancelarijom za mlade Novi Pazar i Građanskom inicijativom mladih Rožaje (Crna Gora), u 6 opština prekograničnog regiona Sandžak u Srbiji i Crnoj Gori.

„SVE NA JEDNOM MJESTU“ je finansiran od strane Evropske unije kroz program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), i uz podršku Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

0 Comments

contact

  • Ulica Bratstva i jedinstva 4, 81000 Podgorica
  • +382 (0) 20 602 710
  • montenegro@forum-mne.com

© 2019 - Forum Mne