Održivi razvoj i socijalno preduzetništvo

Održivi razvoj kao ideja razvoja koji zadovoljava sadašnje potrebe, ali koji uzima u obzir i potrebe budućih generacija, jedan je od ključnih principa kojim se rukovodi organizacija Forum MNE. Doprinos konceptu održivog razvoja i društvene odgovornosti, Forum MNE promoviše kroz brojne akcije koje zagovaraju učešće građana na volonterskoj osnovi i doprinos zajednici kroz različite segmente društvenog angažmana. Forum MNE radi na razvoju svijesti pojedinaca i kolektiva o posljedicama odluka i ponašanja na društveno i prirodno okruženje.

Organizacija ima sopstvene regulatorne mehanizme koji su u skladu sa nacionalnim i međunarodnim propisima kada je riječ o pitanjima radnih prava, ljudskih prava, zdravlja i bezbjednosti, te zaštiti životne sredine, borbe protiv devijantnih društvenih pojava, kao i o dobrovoljnim inicijativama kojima se podržavaju projekti lokalne i šire društvene zajednice. Organizacija vjeruje da se kvalitetne socijalne, ali i politike koje se tiču ostalih segmenata društva, mogu dobiti samo ako u njihovom kreiranju učestvuje cjelokupna zajednica. Svi građani trebaju biti upoznati sa pravom da u skladu sa svojim mogućnostima daju doprinos u izgradnji socijalno odgovorne ali i ekonomski održive države.

Forum MNE je jedna od organizacija članica mreže Društveno odgovornih preduzeća u Crnoj Gori (DOP) u sklopu koje od 2013. godine učestvuje aktivno u sprovođenju strategije održivog razvoja kroz aktivnosti mreže. Jedna od kontinuiranih aktivnosti je prikupljanje i reciklaža kancelarijskog i novinskog papira. Organizacija aktivno učestvuje u realizaciji Milenijumskih razvojnih ciljeva, u prvi plan stavljajući učešće mladih ljudi i stvaranje uslova za iskazivanje njihovih punih potencijala, te realizaciju seta mjera i aktivnosti usmjerenih na smanjenje nezaposlenosti mladih.

 

Pojekat „Mladi za zelenu Crnu Goru” realizovan je uz finansijsku podršku fondacije braće Rokfeler, a u partnerstvu s Odjeljenjem za podršku Nacionalnom savjetu za održivi razvoj Ministarstva održivog razvoja i turizma, Javnim preduzećem „Zelenilo” i Centrom za stručno obrazovanje Ministarstva prosvjete.

Projekat je započet u septembru 2012. godine, a trajao je četiri  godine s ciljem da inicijativa i koncept građanski odgovornog djelovanja poprimi dugoročni karakter.

Opšti ciljevi projekta su: doprinos participativnom i inkluzivnom pristupu u dizajnu i implementaciji strategije za održivi razvoj, kao i podrška reformi obrazovanja u dijelu uključivanja koncepta i prakse održivog razvoja u nastavne planove i programe.

Sprovođenje projekta obuhvatilo je sljedeće faze:

–              Okupljanja i obuke volontera na teme: ekologija, društvena odgovornost i održivi razvoj;

–              Edukacije srednjoškolaca na teme ekologije, društvena odgovornost i održivi razvoj kroz radionice u školama kao i kroz ljetnje škole. (Podgorica, Cetinje, Nikšić, Šavnik, Budva, Rožaje, Ulcinj, Bijelo Polje, Plav, Tivat, Berane, Žabljak i Bar )

–             Promocije koncepta održivog razvoja i prikupljanje donacija za sadnice.

–              Velike građanske akcije sadnje u 9 gradskih parkova (dvije u Podgorici, zatim na Cetinju, u Kotoru, Pljevljima, Nikšiću, Bijelom Polju, Ulcinju i Danilovgradu)  i

–              Događaje u zajednici.

 

Projekti:

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

contact

  • Ulica Bratstva i jedinstva 4, 81000 Podgorica
  • +382 (0) 20 602 710
  • montenegro@forum-mne.com

© 2019 - Forum Mne