Festival postignuća omladinskih aktivista

by | Dec 19, 2019 | aktivnosti, Druga generacija OA, novosti, projekti

Od 13. marta 2017. godine, Crna Gora je dobila novo zanimanje koje je od velike važnosti za ljude koji rade sa mladima i bave se omladinskim radom.

Naime, riječ je o licenciranom programu za zanimanje omladinski aktivista. Potrebu za ovim zanimanjem  Forum MNE je prepozno kao važnu, i time doprinio profesionalizaciji omladinskog rada, a pružena je prilika svima onima koji nemaju univerzitetsko obrazovanje da se na odgovoran i profesionalan način bave omladinskim radom u zajednici.

Od 2017. do kraja 2019. godine trenerski tim Foruma MNE je uz podršku Ministarstva sporta i mladih obučio dvije generacije, odnosno 20 ljudih i pružio im mogućnost usavršavanja i širenja znanja, vještina i kompetencija potrebnih u radu sa mladima.

Festival posignuća omladinskih aktivista je zaokružio priču ove dvije generacije, pa su se 16.12.2019. godine mogla čuti iskustva polaznika iz prve ruke. Kako su istakli, važan momenat za njih, pored sticanja teorijskog znanja iz ove oblasti, jeste i praktična primjena tog znanja, kroz set od 10 radionica u sklopu njihove prakse. Ono što razlikuje ovaj program od svih ostalih jeste i rad na ličnom nivou, pa su polaznici, kako su istakli, postali i bolji ljudi.

Ljepota festivala se ogledala i u performansima i tačkama koje su mladi izveli i skrenuli pažnu na različite teme, od kojih su istakli vršnjačko nasilje, kako ga prepoznati i suprodstaviti se, razrješenje konflikta, kulturne potrebe mladih i td.

Cilj edukacije ovog kadra je i da se ojačaju servisi za mlade (omladinski klubovi i centri) na lokalnom nivou, da servisi postanu programski prilagođeni realnim potrebama mladih, da imaju svoje programe i aktinosti. Za sve ovo su omladinski aktivisti spremni, ukoliko im lokalne samouprave  pruže priliku.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

contact

  • Ulica Bratstva i jedinstva 4, 81000 Podgorica
  • +382 (0) 20 602 710
  • montenegro@forum-mne.com

© 2019 - Forum Mne