Dijalogom za bolju budućnost

by | Oct 8, 2019 | aktivnosti, novosti, Omladinski dan dijaloga, projekti

Preko 200 mladih je dalo doprinos kroz Dijalog za mlade na temu društvene kohezije. Na 3 događaja, u južnoj, centralnoj i sjevernoj regiji, koji su održani 26, 27. i 30. septembra razgovaralo se o izazovima u njihovim zajednicama, a date su i preporuke za prevazilaženje tih problema.

Tri najvažnija indikatora o kojima su mladi diskutovali bili su:

  • stabilni društveni odnosi
  • povezanost u društvu i
  • opšte dobro u fokusu

 Problem koji je istican kroz sva tri navedena indikatora i kroz sve tri crnogorske regije, jeste demotivisanost mladih ljudi koja dovodi do neuključenosti mladih, nepažnje  gubitka koncetracije, volje, želje i vjere u ono sto mogu postići.

Govorili su da motivaciju gube u školama ili je uopšte ne dobijaju, što govori i o korjenitom problemu demotivisanošću onih koji znanje prenose.

Čak i oni motivisani u želji za uspjehom na pola puta odustaju jer nema željene reakcije na njihovu akciju.

Osim velike neinformisanosti mladih o mogućnostima njihovog aktivnijeg učestovanja u društvenom životu, javlja se veliki problem nepostojanja komunikacije sa institucijama, odnosno jasno targetirani problem je neuvaženost glasova mladih ljudi.

Ono što je većina mladih istakla jeste da žele unapređenje omladinskih servisa, veći broj omladinskih klubova, seminara, kurseva, radionica za sve gradove Crne Gore, za sve mlade ljude u Crnoj Gori, jer kako su istakli mladi iz sjeverne i južne regije osim što nisu znali za postojanje ovakvih aktivnosti nisu imali ni mogućnosti uključenja u iste.

Želimo veću informisanost obrazovnih institucija o ovim aktivnostima, gdje će svaka organizovati posebno tijelo sa velikim zaduženjem i odgovornošću za upućivanjem i informisanjem mladih o svemu onome o čemu sam do sada govorila.

Izazovi i rješenja su predstavljeni na događaju Dani dijaloga koji je održan 02. i 03. 10.

Omladinski dan dijaloga „Društvo po mjeri mladih“ realizuje Forum MNE uz podršku UNICEFA Crna Gora, a u okviru regionalnog programa Dijalog za budućnost, koji sprovode UNICEF, UNDP i UNESCO u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji uz podršku vlada ovih zemalja. Cilj programa je jačanje povjerenja u regionu kroz ostvarivanje dijaloga i preporuka u pogledu politika i djelovanja na polju zajedničkih prioriteta, pri čemu se promoviše društvena kohezija i međukulturalno razumijevanje.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

contact

  • Ulica Bratstva i jedinstva 4, 81000 Podgorica
  • +382 (0) 20 602 710
  • montenegro@forum-mne.com

© 2019 - Forum Mne