ZUJALICA 2

by | Apr 1, 2021 | aktivnosti, novosti, Pružanje podrške CoE

Nakon istraživanja potreba zajednice, priče o aktivizmu i uloge pojedinca i grupe uslijedila je detaljna priprema akcija u zajednici koje će sprovesti mladi lideri iz 7 crnogorskih škola. Tokom Zujalice 2, svaka škola predstavila je ideju i detaljan akcioni plan koji će u narednom periodu realizovati. Sve akcije su zasnovane na razvoju i podsticanju demokratskih kompetencija u školama. Aktivnosti realizujemo u okviru projekta Horizontalni program II – Zajednička akcija Evropske Unije i Savjeta Evrope „Kvalitetno obrazovanje za sve“.

U nastavku su ukratko predstavljene ideje:

  • JU SMŠ „Bećo Bašić

Tim iz Plava osmislio je akciju čišćenja izletišta koju će raditi sa učenicima, profesorima, roditeljima i sugrađanima 10. aprila. Osim toga, u sklopu akcije će snimiti i video koji će zabilježiti posebne detalje i poruke učesnika.

Mladi lideri su od demokratskih kompetencija izdvojili podsticanje građanskog duha i odgovornosti prema životnoj sredini.

  • JU SMŠ „Vuksan Đukić“

Mladi lideri iz SMŠ „Vuksan Đukić” iz Mojkovca pokrenuli su akciju pod nazivom ”Mladi čitaoci” koja ima za cilj da podstakne ljubav prema književnosti kod najmlađih. Učesnici će jednom nedjeljno čitati svoje omiljene priče mališanima od 4-10 godina u Domu kulture u Mojkovcu. Ukoliko zbog mjera prouzrokovanih COVID pandemijom ne budu moguća okupljanja u Domu kulture, akcija će se sprovoditi putem Zoom aplikacije ili društvenih mreža.

Mladi lideri iz Mojkovca su se fokusirali na razvoj odgovornosti, samoefikasnosti, vještine učenja, aktivnog slušanja, empatije, komunikacije.

  • Obrazovni centar Plužine

Tim iz Plužina osmislio je aktivnost ”Otvorenih očiju protiv nasilja” koja je posvećena suzbijanju vršnjačkog nasilja, ali i podizanju svijesti o vršnjačkom nasilju u školama. Kako bi se tema vršnjačkog nasilja približila mladima, lideri će anonimno intervjuisati dvije osobe žrtve nasilja koje će podijeliti svoju priču sa njima. Ispovjesti žrtava su važan korak u prevenciji vršnjačkog nasilja, zato što imaju moć da osvijeste i probude empatiju kod drugih. Osim toga, mladih lidera će kroz predstavu prikazati problem nasilja među vršnjacima. Zbog osjetljivosti teme, učesnici će ovu aktivnost sprovoditi uz podršku svojih profesora i školskog psihologa, a uradiće edukativni flajer koji će biti dostupan vršnjacima.

  • SMŠ Andrijevica

Pet mladih lidera iz Andrijevice svoja sredstva će iskoristiti za dobavljanje srednjoškolskih lektira i upotpunjavanje školske biblioteke. Cilj ove akcije je unapređivanje čitalačke pismenosti, a učesnici su usvojili brojne demokratske kompetencije kao što su empatija, razvoj kritičke svijesti i humanost. Oni će organizovati štand na kom će sugrađani moći da doniraju knjige koje. Učenici će kroz cijeli period realizacije ove akcije imati podršku svojih nastavnika, uprave škole i lokalnog radija.

  • OŠ „Aleksa Đilas Bećo“ 

Mladi lideri iz OŠ ,,Aleksa Đilas Bećo” odlučili su da obilježe Dan planete Zemlje tako što će spojiti humanost i ljubav prema životnoj sredini. Oni će, u saradnji sa Dnevnim centrom za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, organizovati sekciju crtanja, a crteži će biti izloženi u holu Dnevnog centra kao i njihovoj osnovnoj školi. Ova akcija takođe podrazumijeva obnavljanje eksterijera Dnevnog centra, gdje će djeci sa razvojnim smetnjama predstaviti značaj životne sredine kroz kratku prezentaciju. Lideri navode niz demokratskih kompetencija, kao što su razvoj empatije, vrednovanje različitosti, timski rad, odgovornost i druge. Akcija je planirana za 22. april, međunarodni Dan planete Zemlje.

  • JU SMŠ „Braća Selić“

Učenici SMŠ „Braća Selić“ iz Kolašina su za potrebe projekta isplanirali opremanje jedne školske prostorije koju će mladi moći da koriste u svrhe učenja ali i rekreacije. Cilj ove akcije jeste socijalizacija i druženje licem u lice, koje je, kao što znamo, bilo veoma ograničeno zbog mjera za suzbijanje koronavirusa. Mladi će u ovoj zajedničkoj prostoriji moći da provode kvalitetno svoje slobodno vrijeme, da pomažu jedni drugima u učenju ali i da se opuste uz društvene igre. Ovim i sličnim aktivnostima mladi iz Kolašina razviju kritičko razmišljanje, poštovanje ljudskih prava, vještine saradnje, odgovornosti kao i druge demokratske kompetencije.

Sve aktivnosti mladih lidera biće promovisane putem medija i društvenih mreža, a sprovodiće se uz strogo poštovanje epidemioloških mjera.

0 Comments

contact

  • Ulica Bratstva i jedinstva 4, 81000 Podgorica
  • +382 (0) 20 602 710
  • montenegro@forum-mne.com

© 2019 - Forum Mne