UPOZNAJ TIŠINU

by | Dec 21, 2020 | aktivnosti, novosti, Omladinska fikcija

Danas (17.12.2020) je uspješno završena dvodnevna obuka ,,Upoznaj tišinu” koju Forum MNE sprovodi u okviru projekta ,,Omladinska fikcija bez riječi”, uz podršku Ambasade SAD u Podgorici, a u partnerstvu sa Međunarodnim festivalom nijemog filma za mlade.

Ova obuka je jedna u nizu aktivnosti u okviru navedenog projekta i omogućava mladima od 16 do 20 godina, da uz obuku i mentorstvo, producentkinje Biljane Vušović i direktora  Underhill festivala, Vuka Perovića saznaju i nauče više o svijetu filma, pisanja sinopsisa, scenarija, kadriranja, elementima produkcije i slično.

Uvodnim riječima obratila se direktorica Foruma MNE, Elvira Hadžibegović Bubanja posebno naglasivši zadovoljstvo da je uvođenje koncepta Nijemog filma u Crnoj Gori već izazvalo veliko interesovanje i da se nada da će ova umjetnička forma stvoriti prostor za mlade neafirmisane umjetike da prezentuju svoje ideje i stavove.

Ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke je izrazila veliko zadovoljstvo što je u mogućnosti da prati i podrži proces uvođenja ovog koncepta i oživljavanje, ove već dobro poznate umjetničke forme. Ovim projektom koji je podržala Ambasada SAD, Crna Gora se pridružuje globalnom pokretu koji je nastao u američkoj saveznoj državi Oregon: Međunarodnom festivalu nijemog filma za mlade. Predsjednik festivala Jon Palanuk je izrazio veliko zadovoljstvo što će se Crna Gora pridružiti festivalu.

U sklopu projekta snimljeno je 10 tutorijala, koji će biti resurs crnogorskoj omladini u pripremanju svojih kratkometražnih nijemi filmova.

Kao što je ambasadorka Rajnke rekla u uvodu : „U svijetu koji bruji od riječi i konverzacije, obično nema dovoljno tišine da se čujemo i istinski razumijemo”.

Zadovoljni rezultatima završene obuke radujemo se kreativnom procesu koji slijedi, a uskoro će biti više informacija kako i vi koji nijeste prošli obuku možete da se uključite.

0 Comments

contact

  • Ulica Bratstva i jedinstva 4, 81000 Podgorica
  • +382 (0) 20 602 710
  • montenegro@forum-mne.com

© 2019 - Forum Mne