PRUŽANJE PODRŠKE DEMOKRATSKOM OBRAZOVNOM OKRUŽENJU U ŠKOLAMA

by | Dec 10, 2020 | aktivnosti, novosti, projekti, Pružanje podrške CoE

Forum MNE organizovao je dvodnevni online trening za nastavnike iz sljedećih škola: Srednje mješovite škole „Bećo Bašić“ – Plav, Srednje mješovite škole Andrijevica, Srednje mješovite škole „Braća Selić“ – Kolašin, Srednje mješovite škole „Vuksan Đukić“ – Mojkovac, Osnovne škole „Aleksa Đilas Bećo“ – Mojkovac, Obrazovnog centra Plužine i Obrazovnog centra Šavnik. Cilj obuke jeste uključivanje nastavnika u razvoj demokratske kulture u školama. U okviru ove aktivnosti, Forum MNE je okupio po 2 nastavnika iz već pomenutih škola. Nastavnici su razmijenili mišljenje o interaktivnim metodama nastave i načinima osnaživanja učenika da primijene znanje stečeno u školi. Ova aktivnost je direktan odgovor na potrebe akcionih planova nekoliko škola.

Obuka se odvijala putem Zoom platforme, a učesnici su se služili kombinacijom različitih digitalnih alata.

Obuka za nastavnike u školama dio je inicijative Evropsje Unije i Savjeta Evrope čiji je cilj pružanje podrške obrazovnom sistemu u Crnoj Gori u naporima da poboljša kvalitet obrazovanja, odnosno svijesti o konceptima, politikama, praksama i prednostima demokratske i inkluzivne školske kulture. Glavni ciljevi programa su unapređenje profesionalnih kompetencija nastavnika da budu uključeni u procese školskog razvoja.

Za vrijeme obuke posebna pažnja je posvećena dešavanjima u zajednici i načinima pokretanja akcije. Učesnici su razgovarali o tome kakva je uloga nastavnika u tom procesu i kako je oni doživljavaju. Kroz diskusiju, oni su više puta naglasili da je aktivno slušanje srž svakog međuljudskog odnosa, posebno roditelja i nastavnika.

Aktivnost je realizovana u sklopu projekta Horizontalni program II – Zajednička akcija EU/SE „Kvalitetno obrazovanje za sve“.

0 Comments

contact

  • Ulica Bratstva i jedinstva 4, 81000 Podgorica
  • +382 (0) 20 602 710
  • montenegro@forum-mne.com

© 2019 - Forum Mne