OEBS/FORUM MNE: INICIJATIVA U CILJU DIGITALIZACIJE OMLADINSKOG SEKTORA U CRNOJ GORI

by | May 27, 2021 | aktivnosti, novosti

Forum MNE je pokrenula inicijativu u cilju digitalizacije omladinskog sektora u Crnoj Gori kojoj se pridružilo 19 organizacija, a koju je podržala Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Sastojala se od dva modula osnovnih i naprednih kurseva obuke za izgradnju kapaciteta, koji su poboljšali znanje učesnika o dostupnim digitalnim platformama i njihovoj primjeni u svakodnevnom radu. Učesnici su naučili kako da koriste različite platforme za sastanke, kurseve obuke, konferencije i / ili online istraživanja.

Obuke su sprovedene u saradnji sa Mrežom mladih Jugoistočne Evrope, a učestvovali su predstavnici sledećih organizacija: NVO COSMO, NVU Djeca Crne Gore, NVO Pandora, Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić, LDA Montenegro, Centar za obuku i obrazovanje, CG Alfa Centar Niksić, Mreža za mlade Crne Gore, NVO Prima, Centar za ekonomski prosperitet i slobodu – CEPS, Građanska inicijativa mladih, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore – AYDM, NVO Centar za omladinsku edukaciju, Organisation of Montenegrins Studying Abroad, Bona Fide Pljevlja, Avlija, Studentski radio KRŠ, NVO TNT i NVO Kuća.

Digitalizacija aktivnosti je bila neizbježan korak za Forum MNE, objasnila je Elvira Hadžibegović-Bubanja, izvršna direktorka Foruma. „Upravo je epidemiološka situacija ubrzala proces. Omladinski programi i omladinski rad u najširem smislu se mora pretočiti u online prostor što hitnije, kako bi što prije odgovorilo na potrebe mladih ljudi.“

U okviru inicijative, Misija OEBS-a u Crnoj Gori isporučila je IT opremu (kamere, zvučnike, slušalice, mikrofone..) 19 organizacija civilnog društva tokom marta.

Pored IT opreme, OCD koje se bave mladima dobile su Windows licence i godišnju licencu za softversku platformu za video i audio konferencije, razgovore i vebinare.

Siv-Katrine Leirtroe, zamjenica šefa misije OEBS-a u Crnoj Gori, rekla je: “Misija kontinuirano podržava aktivnosti vezane za mlade, što je posebno važno u vrijeme kada je naše normalno funkcionisanje ograničeno i zahtijeva dodatne napore i resurse. Drago nam je što će donirana oprema olakšati OCD rad sa mladima.“

U okviru inicijative, kreirani su i edukativni video tutorijali u cilju jačanja kapaciteta u korišćenju digitalnih platformi što većeg broja OCD-a ali i svih ostalih zainteresovanih aktera. Video tutorijali su dostupni OVDJE.

0 Comments

contact

  • Ulica Bratstva i jedinstva 4, 81000 Podgorica
  • +382 (0) 20 602 710
  • montenegro@forum-mne.com

© 2019 - Forum Mne