ODRŽAN FESTIVAL NIJEMOG FILMA MLADIH

by | Sep 28, 2021 | aktivnosti, novosti, Omladinska fikcija

U okviru Underhill Festa, 27.septembra, na platou Muzičkog centra Crne Gore održan je festival nijemog filma mladih.

U proteklom periodu, a u okviru projeka „Omladinska fikcija bez riječi“ koji je finansijski podržala Ambasada SAD u Podgorici, Crna Gora je dobila priliku da se priključi  Internacionalnom festivalu nijemog filma mladih (International Youth Silent Film Festival) iz Portlanda. Riječ je o takmičarskom filmskom festivalu za mlade uzrasta do 20 godina.

Tokom dvomjesečnog otvorenog poziva,  pristiglo je 14 kratkometražnih nijemih filmova, od kojih je 7 prikazano na velikom platnu Underhill festivala.

Prisutnima su se obratile: NJ.E. Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD-a u Podgorici i izvršna direktorka Foruma MNE, Elvira Hadžibegović.

Iste večeri, uručene su nagrade za 3 najbolja filma, po ocjeni stručnog žirija koji su činili: professor i pozorišni reditelj Petar Pejaković, filmski reditelj Mladen Ivanović, stand-up komičar Andrija Dabanović i fotografkinja Katica Nišavć.

Prva nagrada i nagradni vaučer u visini od 750e, koji je obezbijedio Filmski centar Crne Gore je dobio film Where to next? Film su radili učenici Srednje mješovite škole Golubovci. Drugo mjesto, i nagradni vaučer u iznosu od 500e, koji je obezbijedio Sekretarijat za kulturu i sport – Glavni grad Podgorica je dobo film The Other Side Of The River, dok je treće mjesto i nagradni vaučer koji je obezbijedio Tehnomax pripalo učeniku Gimnazije „Panto Mališić“ iz Berana za film Keepsake Riddles.

Od tri nagrađena filma, dva će nastaviti takmičenje na Međunarodnom festivalu nijemog filma mladih u Portlandu, u junu 2022. godine.

Svrha projekta koji je Forum MNE sproveo jeste osnaživanje i angažovanje mladih do 20 godina da koriste koncept nijemih filmova da izraze svoje stavove, kao i da uključe svoje nastavnike u proces, u cilju promovisanja vizuelnih umjetnosti i multimedije u nastavi i učenju.

0 Comments

contact

  • Ulica Bratstva i jedinstva 4, 81000 Podgorica
  • +382 (0) 20 602 710
  • montenegro@forum-mne.com

© 2019 - Forum Mne