Crnogorske zajednice nijesu dovoljno otporne na nasilni ekstremizam

by | Mar 28, 2019 | aktivnosti, Zajednice na prvom mjestu

Zajednice u Crnoj Gori nijesu dovoljno otporne na nasilni ekstremizam i potrebno je raditi na razvoju preventivnih programa, izgradnji kapaciteta i umrežavanju kroz multisektorski pristup – glavni je zaključak dvodnevne radionice koju je Forum mladi i neformalna edukacija (Forum MNE) organizovao 27. i 28. marta u Podgorici.

Radionica je bila posvećena identifikaciji potreba organizacija civilnog društva za uspješno sprovođenje programa u oblasti prevencije i suzbijanja nasilnog ekstremizma (P/SNE) i okupila je veliki broj NVO-a koje već rade u ovoj oblasti u Crnoj Gori, kao i one koje planiraju da se bave ovom temom.

Rizici za pojavu radikalizma i nasilnog ekstremizma postoje – socijalna isključenost, nedostatak povjerenja u institucije, diskriminacija, govor mržnje, samo su neka od pitanja koje su učesnici naveli kao faktore koje doprinose stvaranju uslova za pojavu NE u Crnoj Gori i potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se ojačala otpornost crnogorskih zajednica da adekvatno odgovore na ove izazove.

Iako sprovode širok spektar programa i aktivnosti koje se indirektno bave prevencijom NE (sprječavanjem svih oblika nasilja, unapređenja vladavine prava, ekonomskog osnaživanja mladih i žena) predstavnici NVO-a su istakli da su im potrebni specifični programi izgradnje kapaciteta za uspješno djelovanje u P/SNE, umrežavanje i razmjena iskustava sa drugim organizacijama iz zemlje i regiona, kao i uspostavljanje partnerstva i zajednički rad sa institucijama.

Aktivnost je dio regionalnog projekta “Zajednice na prvom mjestu – Pokretanje hub-a organizacija civilnog društva koji će se baviti pitanjem nasilnog ekstremizma – od prevencije do reintegracije koji Forum MNE sprovodi u partnerstvu sa Centrom za pravne građanske inicijative (Albanija), organizacijom Nada i domovi za djecu (Bosna i Hercegovina), Partnerima Kosova – Centrom za upravljanje konfliktima (Kosovo), Centrom za zajedničku osnovu (Makedonija) i Kulturnim centrom DamaD (Srbija). Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, Balkanskog fonda za demokratiju, projekta Njemačkog Maršalovog fonda SAD i Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Aktivnost je dio i prelaznog Akcionog plana za 2019. godinu za nastavak realizacije aktivnosti iz Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma 2016-2018.

0 Comments

contact

  • Ulica Bratstva i jedinstva 4, 81000 Podgorica
  • +382 (0) 20 602 710
  • montenegro@forum-mne.com

© 2019 - Forum Mne